Nak ke mana pulak lepas ni?

...Alhamdulillah...

Lega sungguh rasanya bila dah selesai merantau hampir sebulan ni. Letih tu takdak la sgt sbb bnyk berehat dan relax2. Tp sungguhpun bnyk relax2 saja, aku sgt bersyukur sbb dapat banyak pengalaman baru. Someting yang tak mungkin boleh dijual beli di pasar2 malam apatah lagi di shopping complex mewah. ^.^


Bertiga di Brenderburg Torr, Berlin

Lepas 24 hari travel, antara negara yang dilalui adalah Germany, Holland (Belanda), Belgium, Austria, Slovakia dan Checzh republik. Cadangan untuk ke Hungary terpaksa dilupakan atas sebab2 tertentu (Ijoi musti faham ni :p). walau camna pun, sangat2 bersyukur sebab tiada sebarang kemalangan berlaku walaupun sgt cuak masa di Checzh sbb org cakap bnyk gle pick pockets kat kat sana. namun begitu, kesilapan lalu masih lagi diulangi kali ni, hilang jugak sket barang. Nasib baik barang2 yg tak penting. sebuah cenderamata dari German (Cap) dan jugak charger handset baru. CES!

Antara bandar2 dan kampung2 (ada ke kg kat sana?) ialah frankfurt, Koln, Gelsenkirchen (ni kg kot, sori ye Peh), Amsterdam, Utretch, Rotterdam, Brussels, Brugges, Berlin, Potsdam, Secsenhausen, Vienna, Bratislava, Hradec kralove dan akhir sekali Prague. Masa melawat ni, bnyk gak tempat2 menarik yang dilawati. Namun as we all know, kat mainland europe ni, kebanyakan bangunan hampir sama saja. Kesan2 binaan Roman dan jugak greek di mana2. Hampir semua bandar ada. I bet it must be better kalau sempat ke eastern europe skali masa tu. huhu.


Berlin dan Vienna Islamic Center

Anyway, nnt kita sambung cerita lagi. Ada satu muzium yg sgt2 best dan memang menarik dan unik. The Jewish muzium Berlin. Nak tau ada apa dalam tu. nnt kita tgu. :D bye..